Šta je fotoepilacija?

Fotoepilacija ili fotopodmlađivanje se izvodi putem korištenja svjetlosti. Ova definicija uključuje dvije metode: putem lasera ili Intense Pulsed Light (IPL) tj. metoda rada pulsirajućom svjetlošću visokog intenziteta.

Glavna razlika između ove dvije metode je u tome što je talasna dužina kod laser tehnologije fiksna, a kod IPL je varijabilna. IPL tehnologija omogućava tretiranje većine tipova kože i različitih boja dlaka. Obje metode nude dugotrajne rezultate. Pulsirajuća svjetlost visokog intenziteta (IPL) sastoji se od emitovanja širokog spektra svjetlosti na više talasnih dužina, što omogućuje da se tretman prilagodi karakteristikama svakog klijenta.

Aparati za fotoepilaciju No+Vello® raspolažu tehnologijom posljednje generacije i sadrže moderni sistem rashlađivanja Sub Zero Intense, koji minimizira osjećaj toplote.

Prije fotoepilacije

Ne uzimati nikakve fotosenzibilne lijekove prije tretmana. Obavijestiti svoj centar no+vello© ako se podvrgavate nekom medicinskom tretmanu.

Izbjegavati izlaganje suncu i UV zračenju 48h prije tretmana (Posavjetujte se u Vašem centru).

Ne koristiti agresivne proizvode na koži, kao što su profesionalni piling ili hemijske kiseline (glikolna ili retinoička), najmanje mjesec dana prije tretmana.

Izbjegavati nanošenje krema sa vitaminom A ili retinoičkom kiselinom (uobičajeno se nalazi u kremama protiv bora).

Preporučuje se dolazak u centar sa čistom kožom, što znači, bez krema, dezodoransa, šminke. Ne koristiti proizvode koji u sebi sadrže alkohol prva tri dana (dezodorans).

Poslije fotoepilacije

Izbjegavati izlaganje suncu i UV zračenju 48 poslije tretmana (Posavjetujte se u Vašem centru).

Izbjegavati nanošenje krema sa vitaminom A ili retinoičkom kiselinom (uobičajeno se nalazi u kremama protiv bora).

Nakon tretmana, ne koristiti proizvode koji u sebi sadrže alkohol prva tri dana (dezodorans).

Na dan tretmana i dan poslije, preporučuje se izbjegavanje tople vode na tretiranoj zoni. Preporučljivo je korištenje mlake vode.

Izbjegavati farmerke ili zategnute pantalone na dan sesije, kao i bilo kakvog izvora toplote na zoni, kao što je sauna, sport, itd.

U slučaju pojave osječaja toplote, žara ili crvenila na zoni, rashladiti je otprilike 20 minuta hladnim oblogama.

Nanositi No+Vello© Hidrozaštitnu emulziju za lice i tijelo sve dok je koža u potpunosti ne apsorbira i nastaviti sa nanošenjem 3 ili 4 dana poslije. Nakon toga, dovoljno je jedno dnevno nanošenje.

?

Mogu li se i ja podvrgnuti tretmanu fotoepilacije?

Većina stanovnika je prikladna za tretman, ali postoje
kontraindikacije gdje se ne preporučuje.

fotoepilacija-ljekarska-podrska

Radi vaše sigurnosti, Centri No+Vello raspolažu ljekarskom podrškom

Posjetite NO+VELLO CENTRE i posavjetujte se
sa našim stručnim timom

fotoepilacija-ljekarska-podrska

Kako se uklanjaju dlačice?

Fotoepilacija se zasniva na principu selektivne fototermolize. Prema tome, svjetlost (foto) primijenjena na kožu pretvara se u toplotu (termo) i selektivno uništava (liza) klice ćelija korijena dlačica. Što znači, melanin upija svjetlost i prenosi je na korijen dlačice, gdje pretvorena u toplotu, uništava klice ćelija koje hrane dlačice. Eliminisanjem ovih ćelija, dlačice odumiru i otpadaju.

Koliko sesija mi je potrebno?

Broj sesija će zavisiti od fototipa kože, o boji i debljini dlake, područja koje se tretira, spola i starosti klijenta, kao i hormonskog statusa, ali se uglavnom kreće između četiri i osam sesija.

Glavni razlog je što je fotoepilacija efikasna u jednoj od tri faze dlačica. To je anagena faza u kojoj je dlačica “posađena“ u korijenu. U tom slučaju, dlačice igraju ulogu fitilja koji provodi toplotu do korijena i uništava ćelije koje ga hrane. U sljedećim dvjema fazama, telogena i katagena, fotoepilacija nije učinkovita, jer su se dlačice već odvojile od svog korijena i iako ih spalimo, neće utjecati na spomenute ćelije.

Na svakom dijelu našeg tijela dlačice su različite, čak i kada se nalaze na istoj zoni. Mogu biti više na površini ili dublje, mogu biti svjetlije ili tamnije, mogu se naći u porama sa više ili manje aktivnih žlijezda, kako lojnih tako i znojnih. To uzrokuje da u svakoj zoni našeg tijela imamo dlačice koje se više ili manje lako uklanjaju.

Toplotom se uništava korijen dlačice, ali one ostaju u folikulu još otprilike između prve i treće sedmice nakon obavljanja sesije, a zatim same ispadaju. U toj fazi može izgledati kao da one i dalje normalno rastu, ali ako ih pokušate izvući vidjet ćete da one lagano klize iz folikula. Jedna od prednosti aparata fotoepilacije No+Vello® je da neće konstantno dolaziti do izbacivanja dlačica, jer su one potpuno uništene i samim tim pore su čiste, bez ičega unutra.

U početku, sesije su neophodne svaki mjesec, ali postepeno će biti sve rjeđe iz razloga što će folikul dlake biti sve slabiji i dlačicama će trebati više vremena da narastu. Rezultati su vidljivi već od prve sesije.

Fotoepilacija pulsirajućom svjetlošću predstavlja praktično bezbolan tretman i u većini slučajeva ukloni se minimalno 80 ili 85% dlačica, tako da nekoliko dlačica koje se opet pojave nakon nekoliko godina, rastu sporije i mnogo su slabije i tanje, te se lahko mogu ukloniti na samo jednoj sesiji.

Od čega se sastoji tretman fotoepilacije?

1

Prvi korak

Razgovor sa klijentom i procjena istog putem upitnika gdje će se procijeniti adekvatnost tretmana, te će se odrediti područja koja će se depilirati, fototip kože i boja, dubina i debljina dlačica.

2

Drugi korak

Klijent dobija preporuke i potrebne mjere koje se moraju uzeti u obzir. Popunit će upitnik i informisani pristanak gdje se navodi da je ispravno informisan.

3

Treći korak

Nakon analize ovih informacija, provjerava se podnošljivost kod klijenta provodeći probni test na zoni koja će se depilirati. Na kraju, sprovodi se sesija.

Preporuke od strane No+Vello

Preporučuje se korištenje kreme No+Vello®. Krema je neophodna za pripremu i prilagođavanje kože zbog svog balzamičkog, smirujućeg, hidratantnog, antiseptičkog i antibiotičkog efekta. Stimuliše regeneraciju novih ćelija i daje ten koži, sprečavajući bilo kakvu kožnu neugodnost. Osim toga, sadrži visoki zaštitni solarni faktor, povećava proizvodnju kolagena, minimizira potencijalne štete koje mogu nastati kao posljedica dehidratacije izazvane fotoepilacijom i fototerapijom. Krema je bitan dio tretmana kako bi se dobili željeni rezultati sa totalnom sigurnošću. Na taj način, postići ćemo depiliranu i njegovanu kožu.