Urasle dlačice – kako ih spriječiti?

2014-02-28

urasle_dlacice_01

Urasle dlačice ružna su i bolna pojava. Nastaju kad obrijana dlačica zapne u folikuli ili počne rasti unutar kože.

Može uzrokovati ožiljke, crvenilo i oticanje (stručni naziv za to je Pseudofolliculitis Barbae ili PFB). Urasla dlačica veoma je česta pojava koja se javlja uglavnom nakon puberteta. Učestalije su na dijelovima tijela s grubljim dlačicama, poput bikini područja kod žena te brade i vrata kod muškaraca. Rijetko se pak urasle dlačice javljaju na drugim dijelovima kože, poput kapaka.

Zašto se pojavljuju urasle dlake?

Do pojave uraslih dlačica dolazi kada se oštri vrh dlake zaokrene ili počne rasti postrance prema koži oko folikule dlačice. To je bezopasna pojava koju karakterizira malena tamna ili ponekad ružičasta izbočina ispod kože. Često je mali tamni dio urasle dlačice vidljiv ispod kožne izbočine. U opsežnijim slučajevima može biti vidljivo više malih crvenih ili ružičastih izbočina oko folikule dlačice na području koje se češće brije, poput lica, vrata, pazuha, nogu i stidnih dlaka.

Smjer rasta i struktura dlačica igraju bitnu ulogu kod urastanja dlake. Postoje debele, zaobljene folikule dlaka iz kojih rastu jako kovrčave dlake. Ova folikula potiče dlaku da ponovno uđe u kožu nakon što ju se brijanjem odreže te na taj način inicira razvoj uraslih dlačica.

Glavni uzrok uraslih dlačica je neispravna tehnika brijanja. Alternativni načini odstranjivanja dlaka poput voska, također, mogu uzrokovati pojavu. Preuska odjeća dovodi do trenja radi kojeg se, također, može razviti urasla dlačica.

Koji su simptomi uraslih dlaka?

Simptomi uraslih dlačica mogu biti osip, svrbež kože, zaostale dlačice nakon brijanja te infekcija. Ostali, manje česti simptomi su male čvrste okrugle izbočine, tamnjenje kože, bol i zatvaranje dlačice u kožu. Urasle dlačice mogu se spriječiti praćenjem par jednostavnih uputa.

urasle_dlacice_02

Kako izbjeći ovaj problem?

Ispravne tehnike brijanja i priprema kože prije brijanja načini su za izbjegavanje uraslih dlačica. Prije brijanja nanesite dovoljnu količinu sredstva za brijanje na kožu, pritom možete upotrijebiti kremu, sapun ili gel. Neki ljudi prejako pritišću žilet prilikom brijanja što dovodi do toga da se dlačica obrije dublje nego li je koža koja ju okružuje. Kako biste to spriječili, nemojte zatezati kožu za vrijeme brijanja. Preporuča se upotreba žileta s jednom oštricom, a ako je moguće, koristite električni brijač ili trimer. Nemojte se brijati u smjeru suprotnom od rasta dlake te isperite žilet nakon svakog poteza.

Općenito, urasla dlaka je medicinski gledano bezopasna, no može uzrokovati kozmetičke probleme i dovesti do pojave ožiljaka, gubitka boje kože (postupna hiperpigmentacija), infekcije kože te rijetko keloidnih ožiljaka. 

Trajno uklanjanje dlačica i problem uraslih dlaka

Danas postoje metode koje vas zauvijek mogu riješiti problema uraslih dlačica.

Dakle, bilo bi korisno problem eliminisati u samom korijenu. Mi vam, naravno, preporučujemo fotoepilaciju pulsirajućom svjetlošću koja zajedno sa laserom predstavlja jedini način da uklonite dlačice, a da pri tome ne dođe do upale dlačnog kanala.

Fotoepilacija pulsirajućom svjetlošću preporučuje se kako za muškarce, tako i za žene. Podrazumijeva primjenu intenzivne svjetlosti koja uništava folikul dlake i sprečava njegov ponovni rast, postižući na taj način dugotrajnu depilaciju koja se vrši na progresivan način i kojom je moguće tretirati veće zone kao što su leđa, prsa, ruke, noge i lice.

U svakom slučaju savjetujemo Vam da odete u jedan od naših Centara i zatražite detaljnije informacije o tretmanu. Naše ljubazno i kvalifikovano osoblje će Vam sprovesti sveobuhvatnu studiju i probni tretman besplatno.

urasle_dlacice_03

Podijelite članak na socijalnim mrežama