Šta je fotoepilacija i iz čega se sastoji?

2020-12-08

Mnogo se govorilo o fotoepilaciji i o njenoj učinkovitosti u uklanjanju neželjenih dlačica, ali da li zaista znate iz čega se sastoji ova tehnologija? Nastavite čitati i saznajte sve o fotoepilaciji!

Fotoepilacija je naziv za tehniku depilacije koja koristi svjetlosnu energiju za dugotrajno uklanjanje dlačica, odnosno za dugotrajnu depilaciju. Trenutno ne postoji niti jedna metoda depilacije koja može garantovati 100% trajno uklanjanje dlačica.

Mnogo ljudi ne zna da se zapravo pod imenom fotoepilacija krije više metoda depilacije: laser i intenzivna pulsirajuća svjetlost. U oba slučaja, tehnologija djeluje po principu selektivne fototermolize u cilju eliminacije folikule dlake kako bi ista prestala da raste.

 

U cilju pojašnjenja procesa fototermolize, u nastavku ćemo objasniti neke osnovne pojmove. Selektivna termoliza je princip po kojem se energija dovodi do jednog specifičnog hromofora u tijelu kako bi djelovala na okolne strukture. Ti hromofori mogu biti hemoglobin, melanin ili voda.

Hromofori su supstance koje apsorbuju svjetlost, a na koži imamo tri prirodna hromofora:

  • Melanin: sastoji se od melanocita epidermisa i folikule dlake.
  • Hemoglobin: je prisutan u crvenim krvnim zrncima, odnosno u krvnim sudovima.
  • H2O: spoj poznat kao voda koja se nalazi u svim strukturama našeg tijela.

U slučaju fotoepilacije, naš cilj je da djelujemo na hromofor melanin. Melanin apsorbuje svjetlosnu energiju (svjetlost) i transformiše se u toplotnu energiju (toplota) koja napada folikulu dlake kako bi uništila njene ćelije. Ukratko, dlaka predstavlja fitilj koji provodi toplotu do folikule dlake i uništava njene ćelije.

Nakon što smo objasnili šta je tačno fotoepilacija, treba da navedemo i 3 faze rasta dlake: anagena, katagena i telogena. Međutim, da bi folikula dlake bila učinkovito eliminisana, potrebno je da se dlaka nalazi u anagenoj fazi, kada je rast dlake aktivan i kada se dlaka nalazi sasvim blizu folikule. U tom slučaju, put koji mora da pređe toplota će biti kraći te će učinkovitost biti zagarantovana.

U svakom slučaju, kao što smo već nagovijestili na početku, mnogo faktora utiče na rezultate fotoepilacije. Neki od tih faktora su vezani za kožu, odnosno njen fototip, ten i debljinu, stepen koncentracije i gustoću melanina, debljinu dlake, gustoću folikula, a drugi su vezani za starosnu dob i spol osobe, itd. Također utiču i tip svjetlosti, odnosno talasna dužina, zatim količina, broj impulsa i sl. Na kraju, ne smijemo zaboraviti ni hormonalno stanje osobe u momentu kada se radi tretman.

Zbog svih ovih razloga, broj potrebnih sesija će biti različit za svaku osobu, te se ne može sa sigurnošću reći koliko je sesija potrebno. U svakom slučaju, veoma je bitno tačno definisanje protokola tretmana, koji će imati u vidu sve ove faktore i bit će u potpunosti personalizovan u skladu sa potrebama svake osobe. No+Vello već više od 10 godina radi na ovim protokolima, a tome u korist govori i više od milion klijenata u 16 zemalja.

Uz adekvatan tretman, fotoepilacija predstavlja jednu od najučinkovitijih tehnika za uklanjanje neželjenih dlačica, te može eliminisati čak do 95% neželjenih dlačica.

Posjetite našu web stranicu i saznajte više o promocijama za tretmane fotoepilacije. Tretmani će biti sprovedeni u skladu sa vašim potrebama i bit će u potpunosti personalizovani, a za to će biti zaduženo naše stručno osoblje.

Podijelite članak na socijalnim mrežama