Pet dijelova tijela na kojima se ne radi laserska epilacija

2024-01-04

Laserska epilacija

Sigurno se pitate na kojim dijelovima tijela se ne može raditi laserska epilacija, zar ne? U današnje doba se depiliraju razni dijelovi tijelova: usne, pazusi, prepone, noge, leđa… Pa čak i brada! Laserska epilacija se pretvorila u popularno i učinkovito rješenje za uklanjanje neželjenih dlačica sa raznih dijelova tijelova.
Za tretmane laserske epilacije u centrima No+Vellokoristimo diodni laser, aparat koji se danas najviše koristi na tržištu, zahvaljujući svojoj svestranosti koja omogućava prilagođavanje skoro svakom dijelu tijela.

Međutim, bitno je znati da nisu sve zone pogodne za ovakvu vrstu tretmana jer postoje dijelovi tijela koji su prilično delikatni i na kojima se ne bi smjela raditi laserska epilacija.

U ovom članku ćemo vam objasniti na kojim dijelovima tijela se ne može primijeniti laserska epilacija i razloge koji stoje iza tih ograničenja.

Na kojim zonama se nesmije raditi laserska epilacija?

Obrve i područjeokoočiju

Obrve predstavljaju ključni element našeg izraza lica i igraju veliku ulogu općenito u našem izgledu. Zbog toga, sasvim je normalno što želimo da uvijek budu savršene. Nažalost, laserska epilacija nije najbolje rješenje za postizanje tog cilja.

Obrve i područje oko njih su jedno od najdelikatnijih i najosjetljivijih zona na licu. Korištenje laserske epilacije na ovom području može biti veoma rizično. Iako diodni laser ima veliku snagu i preciznost, također može prouzrokovati ozljede na očima ako se ne koristi na adekvatan način.

Najvažniji rizik sa kojim se susrećemo na ovoj zoni jeste mogućnost ozljede mrežnjače ili rožnjače što može dovesti do ozbiljnih ili trajnih oštećenja vida. Kako bi se to izbjeglo, potrebno je koristiti adekvatnu zaštitu za oči tokom procesa.

Ipak, čak i sa ovim mjerama opreza, mnogi stručnjaci, među kojima su i No+Vello stručnjaci, ne preporučuju lasersku epilaciju na obrvama zbog blizine očiju i poteškoće da se garantuje sigurnost tokom tretmana.

Usljed navedenog, umjesto laserske epilacije na obrvama ili zonama blizu očiju, preporučuju se druge metode depilacije koje su sigurnije i preciznije, kao što je slučaj sa korištenjem pincete ili voska, koji omogućuju veoma preciznu kontrolu i izbjegavaju bilo kakav potencijalni rizik po oči i vid.

Uši i unutrašnjost nosa

Unutrašnjost ušiju i nosa predstavlja drugi skup dijelova tijela na kojima se ne radi laserska epilacija. Ove zone, osim što su izuzetno osjetljive i delikatne, su prekrivene sluznicama koje se mogu iritirati, upaliti ili čak i inficirati.

Osim toga, primjena laserske epilacije na ovim dijelovima tijela može izazvati neugodan osjećaj kod klijenta tokom čitavog procesa.

Zbog toga, umjesto laserske epilacije, preporučuju se manje invazivne metode depilacije, kao što su električni trimer koji može ukloniti neželjene dlačice sa ovih zona bez rizika po zdravlje ili ugodnost klijenta.

Zone sa tetovažama

Tetovaže predstavljaju veoma važno ograničenje kada su u pitanju tretmani laserske epilacije bez obzira na kojem dijelu tijela se nalaze. Jedno od najčešćih pitanja koja nam se postavljaju u našim centrima su upravo vezana za mogućnost laserske epilacije na rukama ako se radi o području na kojem se nalazi tetovaža. Međutim, tretman laserske epilacije se ne smije nikada raditi na tetovaži niti na području oko tetovaže.

Znate li šta bi se desilo sa tetovažama ako bismo uradili tretman laserske epilacije na njima? Tetovaža bi mogla nestati. Laserska epilacija funkcioniše tako što se dlačice uklanjaju zato što aparat identificira melanin koji se nalazi u folikuli dlake, to jeste, što je dlaka tamnija, bolje je uočava i djeluje direktno na nju. Isto se dešava sa tetovažama. Kada laser prelazi preko zone sa tetovažom, pigmente smatra melaninom i misli da se radi o dlačicama, te djeluje direktno na tu zonu.

Kao posljedica gore navedenog, tretman može djelovati negativno na pigmente tinte, te dovesti do njenog izbljeđivanja ili čak parcijalnog brisanja tetovaže, osim što uzrokuje i iritaciju kože, pa čak i povećava rizik od izazivanja problema na koži. Zbog toga, ove zone se moraju obavezno izbjegavati tokom sesije laserske epilacije, te je potrebno potražiti savjet dermatologa po tom pitanju.

Mladeži i mrljenakoži

Mladeži i mrlje na koži, kao i ožiljci, opekotine ili ekcemi su jedinstvene karakteristike kože koje zahtijevaju posebnu pažnju kada je u pitanju tretman laserske epilacije. Primjena laserske epilacije može imati nepredviđene i nepoželjne efekte.

Što se tiče mladeža, direktna primjena laser tehnologije može biti opasna. Postoji mogućnost da dođe do promjene ćelijske strukture mladeža, a u nekim slučajevima, čak i do povećanja rizika od pojave karcinoma kože. Zbog toga, potrebno je da dermatolog pregleda mladeže koji se nalaze blizu zone prije nego što se uzme u razmatranje tretman laserske epilacije i procijeni da li je sigurno započeti tretman ili se treba razmišljati o nekoj alternativnoj metodi depilacije kako bi se izbjegli nepotrebni rizici po zdravlje kože.

Glava

„Mogu li koristiti tretman laserske epilacije na glavi umjesto brijanja?“ Da, ovo pitanje se postavlja češće nego što mislite. Iako u nekim centrima za depilaciju rade tretman laserske epilacije na glavi, u centrima No+Vello ne radimo ovaj tretman iz nekoliko razloga.

Folikule dlake vlasišta se nalaze dublje nego dlake na ostalim dijelovima tijela, te neki laser aparati ne mogu doprijeti do njih i ne mogu ih ukloniti na adekvatan način. S druge strane, koža na glavi je osjetljivija nego na drugim dijelovima tijela što može povećati neugodan osjećaj i bol tokom tretmana. Neke osobe čak imaju i osjećaj peckanja ili bockanja tokom ili nakon tretmana laserske epilacije na glavi.
Da li smo otklonili sve nedoumice?

Možete podijeliti vaše komentare putem naših Facebook i Instagram profila.

Podijelite članak na socijalnim mrežama