Depilacija putem IPL-a ili intenzivne pulsirajuće svjetlosti: O čemu se zapravo radi?

2020-12-29

Skraćenica IPL označava intenzivnu pulsirajuću svjetlost (Intense Pulsed Light na engleskom jeziku). Radi se o našoj najpopularnijoj metodi fotoepilacije jer je veoma učinkovita što se tiče slabljenja rasta dlake. Saznajte ovdje sve o tome!

Oprostit ćete nam što će početak ovog teksta biti pun tehničkih termina, ali želimo da raspolažete svim potrebnim informacijama za razumijevanje ove metode depilacije.

IPL tehnologija djeluje tako što napada folikulu dlake putem blage pulsirajuće polihromatske svjetlosti i svjetlosti širokog spektra, koja se dalje sastoji od čestica koje putuju u različitim pravcima i na različitim talasnim dužinama. Melanin dlake apsorbuje te snopove svjetlosti i prenosi ih do folikule dlake na kojoj izaziva oštećenje i tako se usporava rast i oslabljuje dlaka.

Da budemo precizni, melanin dlake djeluje kao “fitilj” koji provodi toplotu do folikule kako bi je uništio.

Osim toga, IPL tehnologija koristi svjetlost različitih boja, a putem filtera možemo odabrati varijabilnu talasnu dužinu (između 515 – 1200nm). Ovo je, bez sumnje, jedna od značajnih prednosti ovog sistema depilacije jer nam pruža veliki broj mogućnosti prilikom personaliziranja tretmana, a možemo je koristiti za depilaciju, ali i za neinvazivno IPL fotopodmlađivanje kože.

Da se vratimo na IPL fotoepilaciju, našu glavnu temu. S obzirom da koristi svjetlost širokog spektra, tretman je učinkovit kod velikog broja fototipova kože. To znači da sa istom mašinom pulsirajuće svjetlosti i adekvatnim protokolima možemo tretirati skoro sve nijanse kože i dlake. U ovo jedino ne spada veoma tamna koža jer ima visoku koncentraciju melanina te ova metoda ne bi bila sigurna po nju, kao i crvenkaste, bijele, sive ili veoma svijetle dlake jer imaju nisku koncentraciju melanina.

Bitno je istaći da što je veći kontrast između boje kože i dlake, to je učinkovitija fotoepilacija. Zbog toga, kombinacija koja pokazuje najbolje rezultate je svijetla koža i tamna dlaka. Premda, kao što smo već prije rekli, ova metoda pruža veliku mogućnost personalizacije i učinkovitosti u svim slučajevima gdje je dozvoljen tretman.

Isto tako, preporučuje se da prethodno utvrdite da li se vaš fototip nalazi među fototipovima adekvatnim za tretman. U tu svrhu, u centru No+Vello© možete zakazati besplatan probni tretman na kojem će vas naše stručno osoblje posavjetovati u skladu sa vašim ličnim potrebama i odrediti koji tretman je najbolji za vas.

Što se tiče IPL fotoepilacije, No+Vello© već 13 godina radi koristeći tu tehnologiju, te je razvio jedinstvene protokole koji garantuju sigurnost i učinkovitost na potpuno personalizovan način. Utvrđeni su radni parametri koji su pojedinačno osmišljeni za svaki tip kože, količinu, boju i debljinu dlačica.

Depilacija ljeti je moguća

Prije nego što završimo ovaj tekst, želimo da vas podsjetimo na nešto na što smo posebno ponosni, a to je da je naša tehnologija jedina koja omogućava IPL fotoepilaciju na preplanuloj koži. To je moguće zahvaljujući našem ekskluzivnom Sun&Safe protokolu patentiranom od strane No+Vello kompanije: Naš tim za istraživanje i razvoj je razvio ovaj protokol kako biste se vi mogli depilirati i ljeti.

I na kraju, nemojte zaboraviti da broj potrebnih sesija, kao kod svih tretmana fotoepilacije, zavisi od svake osobe pojedinačno imajući u vidu razne faktore: debljina, boja, faza rasta dlake, ten kože ili debljina iste, hormonalno stanje, itd. Zbog toga, niko ne može unaprijed reći tačan broj potrebnih sesija.

Posjetite svoj No+Vello© centar i otkrijte koji tretman vam najbolje odgovara.

Podijelite članak na socijalnim mrežama