Depilacija!… Duga historija uklanjanja dlaka

2021-10-14

 

Depilacija je doživjela mnogobrojne transformacije i veliku evoluciju tokom historije: od nasumičnih alatki kao što su oštro kamenje i školjke pa sve do današnjih najnaprednijih tehnika.

Praksa depiliranja je bila veoma uobičajena još u prahistoriji kada je želja za depilacijom bila ne samo estetska potreba, nego i običaj u mnogim kulturama.

Još u drevnom egipatskom društvu žene su se depilirale smolom koja je brzo uklanjala dlake. U drevnom Egiptu, depilacija je igrala veoma važnu ulogu: žensko tijelo se smatralo lijepim i čistim, ali samo ako je bilo glatko. Prema legendi, kraljica Kleopatra je bila prva koja je izmislila čarobnu smjesu za uklanjanje dlaka na bazi arsena.

U Grčkoj i Rimu, žene koje su imale bujne dlake su se smatrale nižom klasom, društvo ih je marginiziralo, a muškarci su ih odbacivali. U želji da se riješi problem, izmišljene su alatke slične malim rudimentarnim kliještima.

Arapske žene su bile prve koje su izmislile potpuno inovativnu tehniku: provlačenje niti. Koristio se pamučni konac koji bi se zategnuo između prstiju, zatim bi se zakačila dlaka i čupanjem bi se uklonila.

Depiliranje nogu, zatim, postepeno postaje prava društvena norma za žene koje žive u zapadnim društvima, naročito u savremenom dobu kada je način oblačenja postao golišaviji. Moda i novi odjevni predmeti omogućavaju ženi da otkrije ramena, pazuhe i malo po malo i noge, tako da depilacija postaje primarna potreba.

Godina 1901. postaje revolucionarna jer je izmišljen prvi brijač za jednokratku upotrebu, ali tek je 1915. godine nastao prvi brijač Gillette dizajniran posebno za žene.

Na svu sreću, danas postoje mnogobrojna rješenja za uklanjanje dlaka koja su manje agresivna od onih u prošlosti, ali i efikasnija.

Za one koji se depiliraju kod kuće postoje mnogi tipovi depilacije: brijači, električni epilatori, kreme, vosak… sve za kućnu upotrebu.

Ali budimo iskreni, ništa ne rješava problem neželjenih dlačica kao dugotrajna depilacija: fotoepilacija (pulsirajuća svjetlost ili laser). Bezbolni tretmani, nema oštećenja na koži, a rezultati su vidljivi odmah. Osim toga, tretmane je moguće prilagoditi karakteristikama svake osobe u odnosu na njihov tip kože, boju i debljinu dlake, starosnu dob, spol, hormonsko stanje, itd.

Radi se dugotrajnom sistemu depilacije koji je trenutno najefikasniji na svijetu, a dovoljno je delikatan da bi se mogao preporučiti čak i osobama koje pate od folikulitisa i uraslih dlaka.

Morate ga probati!

Podijelite članak na socijalnim mrežama